Azeri doğalgazına zam sinyali

Sunday, October 18, 2009 0:32
Posted in category Haberler

Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı İlham Aliyev, Yukarı KarabaÄŸ’ın bağımsızlığını yüz yıl da geçse tartışmayacaklarını söyledi. Ermenistan’ın iÅŸgal ettiÄŸi Azerbaycan topraklarından bir an önce çıkmasını isteyen Aliyev, Türkiye’nin Azerbaycan’dan piyasa ÅŸartlarından yüzde 30 daha düşük fiyata doÄŸalgaz alımı yaptığını, bunun kabul edilemez olduÄŸunu söyledi.

APA’nın haberine göre hükümet toplantısında açıklamada bulunan Aliyev, “Azerbaycan Avrupa ülkelerine doÄŸalgaz sevk etmeye hazır. Burada ülkeler piyasa fiyatlarında Azerbaycan’a fiyat ödeyecek. Biz doÄŸalgazımızı piyasa ÅŸartlarında satmak istiyoruz. Bu karşılıklı menfaati olan bir proje. Ancak iki yıldır bu fırsatı deÄŸerlendiremiyoruz. Bunda temel sorun Türkiye ile Azerbaycan’ın transit sorununu henüz çözememiÅŸ olması.” eleÅŸtirisi getirdi.

DiÄŸer ülkeler gibi kendilerinin de çıkarlarını korumaya çalışmasının doÄŸal karşılanmasını isteyen Aliyev, “Azerbaycan’ın piyasa fiyatlarından yüzde 30 daha ucuza Türkiye’ye doÄŸalgaz sattığı gizli deÄŸil. Hangi ülke doÄŸal kaynaklarını ucuza satmaktan memnun olur? Bu mantık dışı. Biz en azından piyasa fiyatlarına yakın satış yapmak istiyoruz. Rus gazı ile aynı fiyat olmasa da en azından yüzde 8-10 düşük olmalı. Yüzde 50 deÄŸil.” önerisinde bulundu.

SAVAŞ HENÜZ BİTMEDİ

Azerbaycan ordusunun bölgenin en güçlü ordusu olduÄŸunu ve kapasite artırımına devam edeceklerini ifade eden Aliyev, “SavaÅŸ henüz bitmedi. Azerbaycan’la Ermenistan arasında Yukarı KarabaÄŸ görüşmelerinden ÅŸimdiye kadar sonuç alamadık. Bunun tek sebebi Ermenistan’ın yapıcı olmayan tutumu. Ermenistan müzakereleri sürdürerek taktik geliÅŸtiriyor. Bu süreci kullanıyor. Ermenistan iÅŸgal ettiÄŸi bütün Azerbaycan topraklarından bir an önce çıkmalı. Buna Yukarı KarabaÄŸ da dahil. Bunun dışında bir düşünce yok. Yüz yıl da geçse Yukarı KarabaÄŸ’ın bağımsızlığını tartışmayız. Yerlerinden çıkarılan Azerbaycan halkı evlerine dönmesi gerekiyor. Bölgeye barış gücü misyonun yerleÅŸtirilmesine karşı deÄŸiliz. Bu arada Yukarı KarabaÄŸ’ın geçici bir statüsü olacak. Bu Yukarı KarabaÄŸ’ın bağımsız olduÄŸu anlamına gelmiyor. Ermenistan ve Azerbaycan Yukarı KarabaÄŸ’ın statüsü ile ilgili müzakerelere devam edecek.” bilgisini verdi.

Ermenistan’ın yöneticilerinin tutumları nedeni ile bölgede izole olduÄŸunu kaydeden Aliyev ÅŸu ifadeleri kullandı: “Son geliÅŸmeler Ermenistan’ı memnun ettiÄŸi doÄŸru. Onlar uzun süredir devam eden izolasyon sürecinin sona erdiÄŸini düşünebilirler. Ben bu görüşleri paylaÅŸmıyorum. Ermenistan iÅŸgal ettiÄŸi topraklardan çekilirse, biz de tüm iletiÅŸim yollarını açarız. Burada bir ilerleme saÄŸlanmadı. Temel sorun, Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından iÅŸgal edilmesidir.”

(CİHAN)

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply